Financiële regelingen voor Port of Harlingen

Op 22 oktober is de raad in meerderheid akkoord gegaan met de volgende collegevoorstellen:


1. Het opstellen van een dividendregeling voor Port of Harlingen, geldend voor 5 jaar.

2. De verkoop van het havenkantoor


Het college voert als redenen voor deze voorstellen het volgende aan:

Ad. 1. Tussen budgetneutraliteit (690.000 euro) en € 1.000.000 wordt voorgesteld geen extra dividend uit te keren. Hierdoor kan het weerstandsvermogen en de solvabiliteit van PoH worden vergroot. Ook de financiële vrijheid en onafhankelijkheid zoals beoogd in het bedrijfsplan wordt vergroot.

In de afgelopen jaren is gebleken dat er spanning blijft bestaan tussen de op budgetneutraliteit gebaseerde dividendverwachtingen en de kritische succesfactoren die zijn geformuleerd in de BuCa van de verzelfstandiging.

Om daadwerkelijk zelfstandig te zijn dient PoH voor de uitvoering van haar investeringsplannen in staat te zijn financiering aan te trekken bij externe kredietverstrekkers en niet afhankelijk te zijn van haar aandeelhouder. Hiervoor is het opbouwen van weerstandsvermogen van groot belang.

Hierdoor kunnen tegenvallers in de exploitatie beter worden opgevangen. Ook kunnen op deze wijze investeringen worden gedaan zonder het aangaan van een lening. Te denken valt aan kleine investeringen zoals afmeerpalen of aan grotere onderzoeken die niet in de begroting staan maar wel noodzakelijk zijn in acquisitie trajecten.

Zonder meer slagkracht om te ondernemen ontstaat er een risico voor de uitvoerbaarheid van de havenvisie en het bedrijfsplan (en in het verlengde hiervan de doelen die ten grondslag lagen aan de verzelfstandiging).


Ad. 2. Daarnaast heeft de raad het collegevoorstel aangenomen om het havenkantoor te verkopen aan Port of Harlingen voor 190.000 euro. Hierdoor kan Port of Harlingen het pand meenemen in de doorontwikkeling van complex aan de Waddenpromenade.

PoH heeft plannen om het hele complex aan de Waddenpromenade een upgrade te geven. In dit kader heeft men recentelijk het pand van de buren gekocht. De doorontwikkeling van het complex als geheel is tevens in het belang van de gemeente Harlingen.

De VVD Harlingen is een paar jaar geleden voorstander geweest van de verzelfstandiging van het havenbedrijf. Deze maatregelen versterken de slagkracht van Port of Harlingen, zonder dat er een gat geslagen wordt in het gemeentelijke meerjarenperspectief. Wij vinden het van belang dat na de verzelfstandiging het havenbedrijf Port of Harlingen in de gelegenheid wordt gesteld om haar ambities op het gebied van innovatie, concurrentie, duurzaamheid en werkgelegenheid te realiseren zonder aan het financiële infuus van de gemeente te blijven liggen.

Dit voorstel is een consequente stap in een reeks van maatregelen die tot meer welvaart voor iedereen in onze stad moet leiden. Na de discussie een dag eerder over het hardnekkige armoedeprobleem in Harlingen zag de meerderheid de logica van deze redenering in. Alleen de PvdA niet, zij stemde als enige tegen.