Help ons de VVD Harlingen sterker te maken!

Aan alle uitdagingen waar we in Harlingen werken willen we als VVD Harlingen, ook na de verkiezingen in 2022 als collegepartij, verder blijven werken. En daar hebben we hulp en handen bij nodig. Vandaar onze dringende vraag aan u: bent u bereid om u beschikbaar te stellen voor de kieslijst van de VVD Harlingen, óf bent u bereid mee te helpen in uw omgeving mensen te interesseren voor een actieve rol in de VVD Harlingen?

Beste mensen,                                                                                                                          

Van de politiek mag worden verwacht dat er verder wordt gekeken dan geld alleen. Dat wordt nagedacht over de veranderingen die op ons afkomen en waar we naartoe willen met Harlingen. En dat mag zeker worden verwacht van de grootste partij van Nederland.

We moeten nadenken over waar we als samenleving voor staan en hoe we kunnen behouden wat ons dierbaar is. Zodra het weer beter gaat met het land, moeten we ervoor zorgen dat het niet alleen uit rapporten en ranglijstjes blijkt, maar dat mensen thuis het ook voelen. Dat het goed gaat met ons. Dat we de komende jaren met z’n allen weer uit de crisis klimmen, en niet alleen de happy few. En daarvoor moeten we ondernemers, middeninkomens en de publieke sector herwaarderen.

Dat vraagt om nieuwe keuzes. In plaats van de rol van de overheid te verkleinen, zal de komende tijd juist een sterke actieve (lokale) overheid nodig zijn om ons te beschermen en onze economie en samenleving eerlijk en gezond te houden. 

Dit vraagt ook om verantwoordelijkheid, verbinding en leiderschap. Hierbij past ook een verantwoordelijke stijl van politiek bedrijven. Elkaar niet aanvallen, maar compromissen sluiten. Niet ingraven in het eigen gelijk, maar oog hebben voor elkaars zorgen en belangen. En vooral kijken naar wat werkt. Daarbij stellen we onszelf drie vragen: waar staan we voor, hoe blijven we rechtvaardig en hoe blijven we beschermd. Vrijheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid, sociale rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid zijn daarbij onze kernwaarden.

Deze proloog leidt ons naar de reden van dit schrijven. Binnenkort zijn er Tweede Kamerverkiezingen, maar wij kijken als VVD Harlingen al een jaar verder: naar 16 maart 2022. Dat lijkt nog ver, maar wij moeten er nu al mee aan de gang. En wij moeten allereerst hard aan de gang met het zoeken naar kandidaten. Kandidaten voor de lijst, maar zeker ook kandidaten die verkiesbaar zijn. 

Zoals u weet is de VVD Harlingen in 2018, voor het eerst in de geschiedenis van Harlingen, toegetreden tot de coalitie, en in de persoon van Paul Schoute ook tot het college.De wethouder van de VVD is bezig om andere accenten aan te brengen in het beleid van de gemeente. Een korte opsomming vindt u in de bijlage.

Wij denken dat deze accentverschuiving belangrijk is. U herinnert zich wellicht het ‘dubbeltje-kwartje’ debat: In de Volkskrant van zaterdag 10 oktober jl. lazen we dat Harlingen de kansarmste gemeente is voor mensen die geboren zijn in een arm gezin. Dit is een ontnuchterende conclusie na decennia-lange coalities van doorgaans PvdA/CDA en Harlinger Belang. 

Zonder te pretenderen dit probleem meteen te kunnen oplossen denken we wél dat onze gemeente de potentie heeft om een meer welvarende stad te worden aan het prachtige Werelderfgoed Waddenzee. Waar het noorden van Friesland een krimpgebied is, daar zien we dat sommige trends in gemeente Harlingen meer overeenkomen met die van bijvoorbeeld Súd-west Fryslân. Evenals die gemeente is Harlingen in trek als stad om te wonen en te recreëren. We kunnen hier nog bouwen voor nieuwe inwoners, en naast sociale woningbouw komen ook de midden- en hogere inkomens aan bod. Harlingen begint te groeien en zachtjesaan te floreren. De stad ziet ook toeristen toestromen. Niet meer alleen als opstap naar de eilanden, maar met Harlingen als bestemming of uitvalsbasis.

Deze trends versterken en stimuleren we. Harlingen, Welkom aan Zee! Gemeente Harlingen heeft als enige Friese havenstad aan de Waddenzee te maken met omvangrijke opgaven. Opgaven die veelal vragen om samenwerking. Provincie Fryslân, gemeente Harlingen en Wetterskip Fryslân trekken samen op om de projecten gezamenlijk en integraal vorm te geven in Programma Harlingen.

De ‘ouwe seunen’ zijn trots op hun stad dus we duiken niet weg voor onaangename constateringen en we gaan ook niet bij de pakken neer zitten. Elk mens telt en daar zetten we intensief op in. We vormen een lokaal Team Werk & Participatie waarin meerdere samenwerkende organisaties in het sociale domein naast het gebiedsteam dichtbij de inwoners en bedrijfsleven de specifieke uitdagingen in de gemeente Harlingen oppakken. We zetten ons in om extra aandacht te geven aan langdurig werkzoekenden, we hebben ons armoedebeleid bijgesteld en we zijn bezig met schuldhulpverlening en vroegsignalering. 

Aan al die uitdagingen willen we als VVD Harlingen, ook na de verkiezingen in 2022 als collegepartij, verder blijven werken. En daar hebben we hulp en handen bij nodig. Vandaar onze dringende vraag aan u: bent u bereid om u beschikbaar te stellen voor de kieslijst van de VVD Harlingen, óf bent u bereid mee te helpen in uw omgeving mensen te interesseren voor een actieve rol in de VVD Harlingen? De VVD kent veel sociaal maatschappelijk actieve aanhangers die zich niet meteen geroepen voelen om zich in te zetten voor het politieke handwerk. Maar willen we überhaupt mee kunnen doen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen dan hebben we nu écht actieve mensen nodig, ook mensen die zich verkiesbaar stellen. Vandaar deze dringende oproep: help ons om met een volwaardige lijst mee te kunnen doen aan de verkiezingen in 2022! 

Het zou fijn zijn als we van u mogen vernemen.

Met hartelijke groet namens de VVD Harlingen,

Paul Schoute, Gerrit-Jan de Vries en Johan Anema