De VVD Harlingen in de raad van 21 april 2021.

Keuzedocument uitvoering Participatiewet Fryslan West. Sociaal Economisch Actieprogramma gemeente Harlingen en de gemeente Waadhoeke.

  • Kijk hier de raadsvergadering terug

    Keuzedocument uitvoering Participatiewet Fryslan West.

    De gemeenten Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren, Waadhoeke en Harlingen vormen met elkaar de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Fryslân-West. Als werkbedrijf van deze GR fungeert NV Empatec. Als gevolg van invoering van de Participatiewet wijzigt de doelgroep en het verdienmodel van de NV. De Rijksvergoeding voor de loonkosten SW bouwt af, terwijl de doelstelling van de Participatiewet is om de doelgroep primair te begeleiden naar werk bij reguliere bedrijven. Het operationeel resultaat komt door de uitstroom van SW-medewerkers steeds meer onder druk te staan terwijl er voor ‘werken bij’ een kleinere doelgroep is dan de komende jaren uitstroomt. Er zijn dus keuzes nodig.

    De VVD steunt de doorontwikkeling van Empatec naar een Werkleerbedrijf. Het voorstel bevat o.a. de volgende punten:


    • De koers van de ontwikkeling van Empatec naar een Werkleerbedrijf te onderschrijven.
    • Te onderschrijven dat de intake voor de doelgroep Perspectiefrijk op uniforme werkwijze door de gemeente wordt georganiseerd in samenwerking met het Werkleerbedrijf.
    • Te onderschrijven dat de bepaling van loonwaarde en beoordeling van competentiesvoor de doelgroep Perspectiefrijk centraal wordt gefaciliteerd door het Werkleerbedrijf.

    Er werd een amendement ingediend waarin werd aangedrongen op meer sturing door de raad en strakkere financiële kaders.

    Het geamendeerde keuzedocument werd aangenomen door VVD, CDA, HOOP, CU, D66 en Wadn Partij.

    Tegen: PvdA, Harlinger Belang en GroenLinks

    Op basis van deze aangenomen kaders gaat nu gewerkt worden aan de uitwerking van een businesscase die in de loop van het jaar opgeleverd gaat worden. Op basis van die businesscase volgt het gesprek over de consequenties voor ons participatiebeleid. Een participatiebeleid dat gebaseerd is op de navolgende, door de VVD Harlingen ondersteunde, principes:


    • Werken en meedoen in de maatschappij is gezond en draagt bij aan een positieve gezondheid.
    • Eigen verantwoordelijkheid en aandeel staan voorop.
    • Gemeenten zijn en blijven verantwoordelijk voor ondersteuning van inwoners bij herstel,behoud en bevorderen van het arbeidsvermogen.
    • Mensen blijven zich ontwikkelen op een manier die past bij de levensfase waarin ze zich bevinden. Daarom geven we geen indicaties voor het leven af: maatwerk staat voorop.
    • De meest kwetsbare doelgroepen hebben een vangnet nodig.


    Sociaal Economisch Actieprogramma gemeente Harlingen en de gemeente Waadhoeke.

    In het verkiezingsprogramma van de VVD stond in 2018 het volgende:

    ‘De VVD wil in een nieuwe coalitieperiode een breedgedragen economisch plan.’

    In het collegeakkoord is dat als volgt omschreven:

    ‘We zoeken de Harlinger ondernemers en andere sociale partners op en kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Niet eenmalig, maar continu. Niet op basis vanad hoc-situaties, maar op basis van wederzijds vertrouwen en een gedeeld plan: Het Actieplan Economie.

    Samenhangende maatregelen op het gebied van vestigingsvoorwaarden, onderwijs, huisvesting, toerisme en industriebeleid om Harlingen economisch en sociaal sterker te maken. Deze aanpak moet leiden tot een beter vestigingsklimaat en een toename van de werkgelegenheid.’

    En dat is wat nu door wethouder Schoute (VVD Harlingen) in samenwerking met de gemeente Waadhoeke is opgeleverd: Ondernemers, Onderwijs en Overheden hebben samen de handschoen opgepakt en de kansen en aanpak hiervoor vastgelegd in een Sociaal Economisch Actieplan (SEA). Door gezamenlijk uitvoering aan dit plan te geven kan de regionale economie tot 2030 tot 22% groeien (€276 miljoen).

    Uitbreiden van de economie in onze regio is belangrijk. Bedrijven binnenhouden en nieuwe bedrijven verwelkomen. Bedrijven zijn de bouwsteen van onze samenleving. Bedrijven die banen creëren, de locale evenementen en sportclubs sponsoren, en voor meer welvaart in onze regio gaan zorgen.

    Wij zien dit Plan als en stevige fundering voor de groei in onze regio. Een stevige fundering waar je goed op kunt bouwen.

    Wethouder Paul Schoute van de gemeente Harlingen: “We zetten in op een intensieve samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheden (gemeenten, provincie en Rijk). Door van elkaar te leren en elkaar wat te gunnen werken we samen naar een sterke en vitale regio waarin we uitgaan van de eigen identiteit en de kracht zit in slim samenwerken en het verzilveren van kansen“.

    De raad steunde unaniem dit plan. In juni wordt het eerste uitvoeringsplan opgeleverd voor de komende twee jaar.

    Voor meer info: https://harlingenboeit.nl/nieuws/waadhoeke-en-harlingen-slaan-handen-in-een-voor-sterke-regio?fbclid=IwAR1_XtSKsD5UrcOlkoNs23g3Z47hO4t2vLLrVNiTLcMM5k___If76f1tZkM