Toegankelijke zorg

Zorg en Welzijn

De bevolkingsopbouw van Harlingen veranderd. De vergrijzing en afname van de beroepsbevolking gaat ons niet alleen economisch, maar ook op sociaal gebied en op dat van de volksgezondheid voor uitdagingen plaatsen.

Mensen met een beperking of chronische ziekte hebben vaak te maken met verschillende kosten in de zorg. Bijvoorbeeld het eigen risico voor de zorgverzekering en de eigen bijdrage voor de Wmo. De overheid wilde iets doen aan deze stapeling van eigen bijdragen. Daarom werd in 2020 de eigen bijdrage in de Wmo voor de meeste hulp en ondersteuning maximaal 19 euro per maand. Dit is het abonnementstarief. De invoering van het abonnementstarief heeft echter aantoonbaar tot een aanzuigende werking op Wmo-ondersteuning, vooral huishoudelijke hulp geleid. Met grote financiële gevolgen voor de gemeenten.

Jongeren

Met verreweg de meeste jongeren in Harlingen gaat het goed. Voor sommigen is extra aandacht en begeleiding nodig. Hierbij worden de bestaande instellingen voor jeugdhulpverlening ingezet. Deze instellingen worden afgerekend op basis van meetbare prestaties.  

Een spoedeisende post voor jeugdpsychiatrie is er niet voor jongeren.  Voor de ouderen psychiatrie is het soms een heksentoer om gepaste PG te regelen  

Senioren    

Om senioren goed te kunnen bedienen, om een adequaat beleid te kunnen ontwikkelen voor deze doelgroep is de VVD Harlingen van mening dat hierover regelmatig overleg dient te zijn met de lokale ouderenbonden en de WMO-raad. Dit gebeurt naar onze smaak op dit moment te weinig. 

Bij de Wmo (Wet maatschappelijke onder-steuning) zien we door de vergrijzing een toenemende zorgvraag en die zorgvraag wordt steeds ingewikkelder. We realiseren ons dat het een uitdaging is om binnen het beschikbare rijksbudget de Wmo-kosten te dekken.

Een op de twintig mensen boven de 65 wordt herhaaldelijk mishandeld. Dat is voor de VVD onacceptabel. Voor kwetsbare ouderen moet er een lokaal aanbod zijn voor sociale en geestelijke ondersteuning. Het probleem van sociaal isolement en geestelijke nood onder ouderen blijft hardnekkig bestaan en helaas toenemen, ondanks de Wmo. De VVD Harlingen bepleit een grote rol voor de huisarts en de wijkverpleeg-kundige. Zorg waar mogelijk dicht bij huis.

Wat stellen we voor:

  • Mocht er in een nieuwe kabinetsperiode geen verandering komen in de financiële gevolgen van het abonnementstarief huishoudelijke hulp dan vindt de VVD dat Harlingen de volgende door de VNG voorgestelde maatregelen zou moeten overwegen:
  • Financiële draagkracht betrekken in het onderzoek.
  • Invoeren van een budgetplafond en een wachtlijst.
  • Afwijzingen op grond van voorzienbaarheid.
  • Het inrichten van een algemene voorziening om de eigen kracht te stimuleren.
  • We gaan het gesprek aan met het MCL om tot een realistische, en voor het MCL toekomstbestendige, invulling van  het MCL terrein te komen. Door samen met het MCL te kijken naar een optimale exploitatie kunnen we het beste waarborgen dat zoveel mogelijk de nabije tweedelijns zorg voor Harlingen, Franeker en de eilanden behouden blijft.
  • Wat ons betreft gaat de verantwoordelijkheid voor hoog specialistische jeugdzorg terug naar Den Haag. Als gemeente kunnen wij veel in de sfeer van preventie, interventies van gebiedsteams, praktische hulp bieden. Maar er is geen toegevoegde waarde om hoog specialistische jeugdzorg bij de gemeenten te beleggen. 
  • Voor ouderen en jongeren in geval van psychische problemen is de werking van het gebiedsteam te traag. Een spoedeisende post in Friesland is hiervoor gewenst.  
  • De VVD Harlingen wil dat Harlingen vol blijft meedoen aan het actieprogramma ‘Een kansrijke Start’: 

We willen dat er op lokaal of regionaal niveau een herinrichting komt van de keten rond de eerste 1000 dagen van kinderen. Zo kunnen we kwetsbare gezinnen makkelijker bereiken en beter begeleiden. Een herinrichting betekent dat we de jeugdgezondheidszorg eerder inzetten, namelijk al tijdens de zwangerschap, en zo de verbinding tussen het medische, sociale en publieke gezondheidsdomein versterken.

  • De kosten van de Jeugdzorg moeten beheersbaar worden. Voorkom stapeling van zorgtrajecten, krijg meer grip op de aanbesteding.
  • De positieve inbreng die veel jongeren op de maatschappij hebben dienen serieus genomen te worden. 
  • Daar waar jongeren de fout in gaan zullen wij niet moeten schromen om hier op strenge wijze op te reageren.  
  • De VVD wil voldoende recreatiemogelijkheden voor jongeren. Zo houden we Harlingen aantrekkelijk voor gezinnen.
  • De senior inwoner van vandaag wil zolang mogelijk zelfstandig in de eigen omgeving blijven wonen. Het beleid van de gemeente moet hier op aansluiten om de vitaliteit te stimuleren.  
  • We willen van speeltuinen ook beweegtuinen maken. Jong en oud door elkaar, spelend en sportend.
  • Het ouderenbeleid dient gebaseerd te zijn op keuzevrijheid, zelfstandigheid, zelfredzaamheid, medezeggenschap en participatie in het maatschappelijke leven. Het feit dat ouderen inmiddels massaal gebruik maken van de vele ICT-mogelijkheden speelt hierbij een belangrijke rol.    
  • Voor nieuwe woonvormen in woonzorgzones moet ruimte geboden worden. Afstemming op het ruimtelijkeordeningsbeleid is hierbij van belang. In het woningaanbod moet ook nadrukkelijk rekening worden gehouden met de wensen van ouderen. Gemeenten moeten zich, volgens de VVD Harlingen, richten op levensloopbestendig bouwen.   
  • De toegang tot zorg is een taak van de gemeente, de zorgverlening is een taak van de instellingen. Tussen gemeenten en zorgverlenende instellingen dient structureel overleg te worden gevoerd over ouderen-beleid. Het lokale bestuur vervult hierbij een stimulerende en coördinerende rol, zodat alle zorgverlening inzichtelijk is georganiseerd en is afgestemd op de bestaande vraag. 
  • De lokale overheid faciliteert en ondersteunt initiatieven om eenzaamheid en isolement onder ouderen tegen te gaan.