Ondernemers

Een stad kan geen banen creëren, maar wel de omstandigheden beïnvloeden die de werkgelegenheid bevorderen. Daarom verbeteren we met ons Actieplan Economie de omstandigheden voor ondernemers. Zo bereiken we dat zij zich graag in Harlingen vestigen en er graag willen blijven. Dit moet in 2022 hebben geleid tot 10% meer banen dan nu. Dat is het doel.

Startende ondernemers helpen en de bestaande lokale economie versterken, loont op de lange termijn. De gemeente heeft extra aandacht voor starters en zzp’ers. Deze kleine ondernemingen zijn de kraamkamer van het toekomstige MKB. Er is een regelmatig contact met ondernemers. 

De gemeente ontwikkelt een inkoop-app. Harlingen wil waar mogelijk graag zaken doen met het lokale bedrijfsleven. Daarvoor is het van belang dat gemeente en lokale ondernemers elkaar beter weten te vinden. Om die reden moet er een website komen, die de gemeente gaat gebruiken bij aanbestedingen. Bedrijven kunnen zich via de website/app presenteren aan de gemeente.

De gemeente zal veel nauwer moeten gaan samenwerken met winkels en meehelpen klanten te motiveren om naar de winkel te komen (ruime openingstijden, veel faciliteiten voor activiteiten en beleving en lage parkeerkosten en goede bereikbaarheid van winkels). Beseft moet worden dat winkels belangrijk zijn voor de leefbaarheid in Harlingen.

Er ligt ook een verantwoordelijkheid bij de lokale politiek om een visie te hebben op de toekomst van het winkelgebied. Als succesformule geldt: hoe specifieker de positionering des te beter. Een merkidentiteit kan Harlingen helpen bij het bepalen van ambities. Hierbij is het van belang dat de ambities geloofwaardig zijn.