Toerisme

De VVD is van mening dat Harlingen (nog) meer inzet moet tonen op het gebied van toerisme. Naast de inspanningen om ‘eilander toeristen’ in Harlingen te houden moet Harlingen uitgaan van haar eigen (on)mogelijkheden. Daarnaast moeten er toeristische koppelingen gezocht worden met andere kustplaatsen in Sudwest Fryslan.

De 600.000 mensen die jaarlijks door Harlingen heen trekken, op weg naar de eilanden, vormen een belangrijke kans voor de stad en moeten dus ook zo worden behandeld. Niet om ze, op weg naar de eilanden, Harlingen in te lokken, maar om ze speciaal voor Harlingen te laten terugkomen.

De faciliteiten voor mensen die naar de eilanden vertrekken kunnen worden verbeterd. De bereikbaarheid van de parkeerterreinen kan beter, maar een professioneel digitaal bagageafhandelingssysteem en parkeervoorziening is het begin om de toeristische attractiviteit te vergroten: vakantiegangers moeten geen zorg meer hebben voor hun bagage en moeten zonder bagage een rondje Harlingen kunnen doen voordat ze op de boot stappen.

In dat opzicht is het nodig om fundamenteel na te denken over waar we wat situeren. Is de veerbootlocatie van nu wel de meest logische? De plek waar het college nu de cruiseschepen wil? De langparkeerlocaties? Is het niet logischer om alle toeristisch gerelateerde functies aan 1 kant van de stad te hebben en de industriële aan de andere kant? Denk anders.