Betaalbaar en duurzaam

De klimaatdiscussie is de afgelopen decennia onnodig gepolariseerd. Ontkenners staken hun kop in het zand door de wetenschap ter discussie te stellen of met ‘alternatieve feiten’ te komen, en drammers misbruikten klimaatbeleid als ideologisch instrument om mensen te betuttelen en een andere levensstijl op te dringen. Te lang zijn groen en groei als tegenpolen gezien, ook door liberalen. Dit is echter een valse tegenstelling. Een goed klimaatbeleid kan ons duurzamer, welvarender, en minder afhankelijk van onvrije landen maken.

De aanpassing naar een duurzame economie vraagt wel om verstandig beleid. Het moet betaalbaar blijven voor gewone gezinnen en ondernemers, en er moet altijd elektriciteit zijn. Het is onverstandig als Harlingen op eigen houtje hogere ambities stelt. Dan riskeren we het om onze ondernemers te benadelen en banen kwijt te raken. Maar we kunnen ook niet weglopen voor verduurzaming. Groen en groei moeten hand in hand gaan.Wat stellen we voor:

  • Pragmatische oplossingen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, economisch te blijven groeien en zoveel mogelijk je leven te leiden zoals je wilt. Klimaatbeleid is geen ideologie, het is een middel, geen doel.
  • Geen afgedwongen ‘van het gas af’ maatregelen. Maatwerk is de sleutel, met name in de monumentale binnenstad, maar ook daar waar andere oplossingen effectiever blijken te zijn.
  • Als er nog windmolens bij komen dan alleen in de industriehaven, op Oostpoort en eventueel nog 1 erbij langs de snelweg.
  • We willen zonnepanelen op de langparkeerterreinen en op daken van (bedrijfs)panden. Niet op Oostpoort 3, en niet op landbouwgronden of natuurgronden.
  • ‘Green Shipping’ vergt investeringen in nieuwe brandstof technieken. Waterstof, bio-lng, bio-gas. Met een industriehaven naast de deur en de bestaande infra aldaar liggen er kansen voor Harlingen en haar haven. Keuzes zijn er nooit zonder dilemma’s, maar wij lopen daar niet voor weg.
  • ‘Circulariteit’, of ‘cradle to cradle’ betekent dat je ook restproducten opnieuw gebruikt. ‘Afvalstad’? Nee: innovatieve stad!
  • Zonder verschillende CO2-neutrale energievormen zijn klimaatdoelstellingen ons inziens niet haalbaar. ‘De dringende noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de opwarming van de aarde af te remmen, kan niet zonder een snelle uitrol van meer kerncentrales’, stelt de Europese Economische Commissie van de Verenigde Naties (Unece) in een nieuwe publicatie.
  • De VVD Harlingen staat achter het onderzoeken van de mogelijkheden van kernenergie.